Rutes antropològiques

Rutes antropològiques

BARCELONA, CIUTAT DE NEGRERS?

Aquesta ruta té com a objectiu visibilitzar i convidar a la reflexió sobre el mite de la poscolonialitat. Com ho fem? Acostant-nos a una part del patrimoni material actualment existent en el Casc Antic de la ciutat de Barcelona des d'una mirada antropològica i a més, des d'una perspectiva intercultural i interseccional.

Pretenem mostrar que aquests monuments, espais públics i privats, no són simplement part del "paisatge" de la ciutat, sinó que són l'evidència de com el pensament colonial, esclavista i racista té continuïtat i segueix present a través de l'imaginari simbòlic.

Al llarg del recorregut per diferents "punts negrers" de Barcelona s'explicarà com es poden aplicar alguns dels conceptes claus de la disciplina antropològica com raça, etnocentrisme i estereotips a la reflexió sobre el passat colonialista, racista i esclavista de Barcelona i a la presència contemporània de noves formes de racisme.

>Fes clic aquí per veure el vídeo promocional de la ruta

 

RUTA ANTROPOLÒGICA DE L'ALIMENTACIÓ

Els condicionaments socioculturals relatius a l'alimentació són poderosos i complexos. Tots els éssers vius ens alimentem, però els humans canalitzem l'alimentació a través de la cultura.

Així, amb l'alimentació exercim poder, ho demostrem, exercim la compassió, compartim. Ritualitzem les festes a través del menjar, a través de les nostres creences decidim que ens està permès menjar i que no. En aquest sentit, la idea principal d'aquesta ruta és donar un passeig per diferents llocs que ens ajudaran a mostrar diferents aspectes de la cultura alimentària.

 

RUTA ANTROPOLÒGICA: "Barcelona, religió i diversitat"

Aquesta ruta consisteix en una visita guiada a alguns centres de culte de Barcelona i una ruta sobre els llocs representatius de la diversitat religiosa del barri del Raval.

Tractem conceptes importants com a 'religió' i 'secularització' en un intent de dur a terme una reflexió sobre la diversitat religiosa de la ciutat, sempre des d'una perspectiva antropològica.